Скијање од Mont Blanc преку Brenva страната

На 25.05.2020 година, 62 годишниот италјанскиот планинарски водич Edmond Joyeusaz успеа да ја се спушти од „Mont Blanc“ преку „Comino – Grassi“ насоката што се наоѓа на Brenva страната. За сериозноста на овој подвиг кажува фактот што искачувањето на највисокиот алпски врв преку оваа страна претставува сериозен алпинистички предизвик.

Самиот Edmond признава дека до пристапот на насоката пристигнал со хелихоптер, бидејќи ја немал потребната физичка и ментална спремност за да го изведе ова без помош од превозно средство. Повеќе тешнички детали можете да прочитате во интервјуто за planetmountain.com. Уште еден доказ дека годините се само бројка којашто најчесто служи за изговори.


beyond-the-result-logo