K2: The impossible Descent

Во светот на планинарењето и алпинизмот најчесто се зборува за искачувањата што ги прават луѓето, без разлика дали станува збор за првенствено искачување, повторување на некоја рута или поствавување на брзински рекорд. Ретко се зборува за спуштањето, а уште поретко се додава епитетот „историско„ (Прочитај: СКИЈАЊЕ ОД MONT BLANC ПРЕКУ BRENVA СТРАНАТА). Сепак во светот постојат атлети што сакаат да ги поместат сопствените лимити и притоа да направат нешто што се сметало за „невозможно“. Еден таков лик е полскиот ски – алпинист Andrzej Bargieal којшто имаше амбиција да го спушти вториот највисок врв на Хималаите, К-2 со скии (без да ги извади скиите во ниту еден момент) и да биде првиот човет во што го направил тоа.

Филмот K2: The impossible Descen ни претставува низ што се помина Andrzej, кои рути ги одбра за качување а кои за спуштање, како новата технологија помогна во спасувањето на животи на висини од 7000 метри и за моралните дилеми што се јавуваат при ваква експедиција. УЖИВАЈТЕ


beyond-the-results-logo